Wakker worden! Huurwoningen zijn duurzamer!

De afgelopen week was Richard Florida mijn leermeester. In zijn geweldige boek: ?The Great Reset? stelt hij dat we van een ?maak- en hebben?-economie naar een maatschappij gaan, waarin een economie van kennis en creativiteit centraal staat. Hiervoor zijn geheel nieuwe systemen, nieuwe denkwerelden en nieuwe infrastructuren nodig. Dat heeft gevolgen voor ons wonen en het vergroenen van de stad.
De economische crisis is mede te danken aan onze consumptie maatschappij. Florida stelt dat het eigendom van huizen in de Verenigde Staten leidt tot ernstige stagnatie van de economie. Huizen verkopen niet of slecht waardoor mobiliteit en flexibiliteit vermindert, mensen investeren niet in toekomstgerichte systemen omdat er veel geld naar schuldaflossing gaat en, er is geen geld om gebouwen duurzaam en energiezuinig te maken. Een huis in eigendom hebben is volgens hem ?oude economie?.
Hij stelt dat huurwoningen in een stedelijke context de oplossing is en laat dat zien aan de hand van New York. Hij haalt daarbij ?Green Metropolis? van de schrijver Richard Owen aan. (Huur)woningen in steden zijn energiezuinig. Het klinkt mij bekend in de oren. Uit onderzoek blijkt dat woningen van Amsterdamse woningcorporaties over het algemeen een hoger energielabel hebben dan koopwoningen. Uit het ?Vademecum Energiegebruik? van Liander over 2009 blijkt dat het werkelijke energiegebruik van Amsterdamse koopwoningen fors hoger is ( tussen 25% en 30%) dan het energiegebruik van huurwoningen. Zowel voor elektra als voor gas en, voor alle woningen: oud en nieuw.
Als we woningen willen vergroenen is dat bij huurwoningen ? ondanks huurbescherming ? uiteindelijk gemakkelijker dan in de koopsector. Een gemeente kan over het energiezuinig maken van gebouwen veel eenvoudiger afspraken maken met woningcorporaties dan met particulieren en verenigingen van eigenaren. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger het woonblok van een eigenaar om te zetten van gas naar stadswarmte.
De Amsterdamse gegevens geven Florida gelijk. Alleen in Nederland zetten we nog in op Old school ?kopen Kopen? en ?hebben hebben?. Het kopen van woningen wordt nog steeds aangemoedigd en woningbouwverenigingen moeten van de minister verkopen. Wakker worden mensen! Er komt een nieuwe economie aan, waarin we MINDER bezitten, meer virtueel doen, creatiever zijn en flexibeler wonen en werken!

2 comments
  1. Allemaal leuk en aardig, maar dan hebben we het over top-down opgelegd milieubewustzijn. Onze overheid loopt in dit soort zaken niet erg voorop. Gelukkig maar, we zijn geen koeien.
    Ik ben wel benieuwd naar de cijfers en de gegevens achter de cijfers. Mensen met een koopwoning hebben (gemiddeld) meer te besteden en een hogere levensstandaard, een hogere levensstandaard verbruikt meer energie. Vrijstaande woningen of twee onder een kap zijn vaker koop dan huur, hebben meer buitenmuur en scoren slechter dan rijtjeswoningen of flats. Bij huiseigenaren is er een financi?le prikkel om woningen te verbeteren, bij corporaties betaalt de huurder de energierekening. Innovatieve technieken zie je als eerste bij gedreven particuliere huiseigenaren. Ik geloof dat we nog heel diep in de oude economie verankerd zitten.

    1. Beste Anthon, Eerst nog wat getallen. 2 onder 1 kap woningen gebruiken (volgens Liander) nog meer energie dan de gemiddelde Amsterdamse woning: (3200 kwh en 2000 m2 gas). Het aardige van Richard Florida is dat hij laat zien WAT de nieuwe economie echt betekend: Minder eigen bezit, Minder woon werkverkeer, Minder energie, Meer virtueel, Meer creatief, Meer aandacht voor de mensen om ons heen etc… en dat zijn redenering voor een groot deel ook opgaat voor Nederland…..

Geef een reactie
Misschien ook interessant