Uitstekend management

FOTO: SANTA MARTHA. "geknipt" uit NRCHet NRC van dinsdag 16 oktober kent een verbijsterend verhaal van stedelijke ontwikkeling. Het betreft een woonstad op circa dertig kilometer van de Angolese hoofdstad Luanda, ?Cidade do Kilamba?.
De foto is schokkend en het artikel nog meer. Ik som het even staccato op: De ?woonstad?, als je van een stad of wonen mag spreken, is gebouwd door een Chinees staatsbedrijf, met 10.000 Chinese arbeiders, 20.000 appartementen zijn gereed, 120 appartementen zijn verkocht, de rest staat leeg en blijkt onverkoopbaar, de kostprijs si drie maal de prijs die bereikbaar is voor Angolezen, in Angola betaal je ca. 25% rente op een lening, tientallen scholen en winkelruimtes zijn opgeleverd en staan leeg, er is g??n behoefteonderzoek gedaan voordat men is gestart met de bouw, Angolezen blijken niet van flats te houden maar van een huisje met een tuin, de stad wordt door Chinezen gebouwd als betaling voor de levering van Angolese olie, en de stad is ?de witwasoperatie van corrupt oliegeld?.
Ik heb mij al eens eerder verbaasd over de verspilling die op kan treden in ons, niet duurzame, economische systeem. Gecombineerd met corruptie en omwegfinanciering wordt de verspilling van materialen, grondstoffen, energie, de vernieling van natuur helemaal pervers!
Ik ontdek ??n lichtpuntje in het artikel: de aannemer heeft de eerste fase opgeleverd en de bouw ligt, volgens de autoriteiten ?prima op schema!?
Voor het hele artikel:NRC_20121016_1_007_article1

Geef een reactie
Misschien ook interessant