MA2 2023 week #2 Bouwvoorschriften

Regels en normen, wat een gedoe!

In mijn introductiecollege van de derde week van de cursus stel ik mijzelf positief op over de wet en regelgeving. Ik leg het grote belang van wettelijke regels voor de bouw uit en ik leg uit waar het gedoe met regels vandaan komt. Ik leg uit dat regels goed en nodig zijn om een maatschappij op een redelijk ordentelijke wijze te kunnen laten voortbestaan en dat door wetten mensen worden beschermd en er eerlijke behandeling achter schuil kan gaan. Ik ga ook in op de stuwende kracht achter regels en wetten vanuit Europa en de kracht daarvan in relatie tot de energietransitie, circulair bouwen en het duurzamer produceren van producten.

Ik heb natuurlijk ook momenten dat ik baal of heb gebaald van regels. Ik geef in deze post daarom een voorbeeld van het risico dat je loopt als je de regels niet kent of je jezelf daarin onvoldoende hebt verdiept.

Een aantal jaren geleden werkte ik op een architectenbureau en we hadden woningen ontworpen met een garage. Die garages waren gesitueerd aan de achterzijde van de woningen langs een straat met een trottoir, de openbare weg. De garages en daarmee de kanteldeuren stonden precies op de erfgrens. Het naastgelegen trottoir was de openbare ruimte. Garages worden normaal met een kanteldeur uitgerust en wij hadden een beetje goedkope deur uitgekozen en in het bestek opgenomen.

Bij de oplevering van de woningen bleek dat we de verkeerde kanteldeur hadden omschreven in het bestek want deze deur draaide niet binnen de gevel van de garage maar buiten de gevel. Als je de deur open deed zwaaide die over het trottoir. En dat mag niet volgens het bouwbesluit. Stel dat er een voetganger langs zou lopen en jij doet de kanteldeur open dan zou de voetganger de deur tegen zich kunnen krijgen en wellicht gewond kunnen raken. Verboden dus. De deuren werden door de gemeente afgekeurd en moesten worden vervangen. Wij hadden, als architect, een andere deur uit moeten kiezen, een kanteldeur die binnen de gevel draait en niet naar buiten kantelt. Maar dit was de duurdere deur. De projectontwikkelaar waar we voor werkten was redelijk sacherijnig zoals je kan begrijpen en die vond dat wij de 23 deuren in het project op onze kosten moeten laten vervangen. We dachten dit te regelen met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van ons bureau. Maar die verzekeringsmaatschappij vond dat we vanuit onze professie hadden kunnen weten dat de gekozen deuren niet toegestaan waren en keerde geen schade aan ons uit. Wij moesten vervolgens de kosten voor het vervangen van de deuren betalen vanuit ons honorarium. We dachten aanvankelijk dat we winst konden maken met deze klus maar door onze fout en de herstelkosten leden we een stevig verlies.

Is het altijd duidelijk in het bouwbesluit? Niet altijd. Bijvoorbeeld de regels die gaan over vluchtwegen. Daarin staat dat de deuren in de richting van de vluchtweg moeten draaien. Dus een deur moet je van je afdraaien, naar buiten toe, in plaats van naar binnen. Begrijpelijk, zeker in openbare gebouwen waar als er veel mensen gelijk vluchten een deur door dringende mensen geblokkeerd kan raken en er gevaarlijke situaties ontstaan.

Bij woningen daarentegen draait de voordeur altijd naar binnen toe….. en ook dat is begrijpelijk want anders gooi je de deur tegen de neus van je bezoek of de postbode aan. En een naar binnen draaiende deur is veiliger want minder inbraakgevoelig want de scharnieren zitten aan de binnenzijde.

Tenslotte. Die kanteldeur was geen probleem geweest als de draai van de garagedeur maar binnen de erfgrens zou vallen. Hadden we maar de goede deur gekozen.

Wat is de les van deze blog? Altijd ff goed opletten met die regels en bestudeer de regels als je niet zeker bent of toets je ontwerp voordat je overgaat tot uitwerken.

Geef een reactie
Misschien ook interessant