MA2 2022 week #2 Bouwvoorschriften

Regels en normen, wat een gedoe!

In mijn introductiecollege was ik positief over wet en regelgeving en leg ik het grote belang ervan uit. Maar ik heb natuurlijk ook momenten dat ik baal of heb gebaald van regels. Ik geef in deze post daarom een voorbeeld van het risico dat je loopt als je de regels niet kent of je daarin verdiept.

Een aantal jaren geleden werkte ik op een architectenbureau en we hadden woningen ontworpen met een garage. Die garages waren gesitueerd aan de achterzijde van de woningen langs een straat met een trottoir, de openbare weg. De garages stonden precies langs de erfgrens en het trottoir was de openbare ruimte. Garages worden normaal met een kanteldeur uitgerust en wij hadden een beetje goedkope deur uitgekozen en in het bestek opgenomen.

Bij de oplevering van de woningen bleek dat we de verkeerde kanteldeur hadden omschreven in het bestek want deze deur draaide buiten de gevel open en zwaaide als zodanig over het trottoir. Stel dat er een voetganger langs zou lopen en jij doet de kanteldeur open dan zou de voetganger de deur tegen zich kunnen krijgen en wellicht gewond kunnen raken. Verboden dus en als zodanig beschreven in het bouwbesluit. De deuren werden door de gemeente afgekeurd en moesten worden vervangen. Wij hadden, als architect, een andere deur uit moeten kiezen, een kanteldeur die binnen de gevel draait en niet naar buiten kantelt. Dit was de duurdere deur. De projectontwikkelaar was redelijk sacherijnig zoals je kan begrijpen en vond dat wij de 23 deuren in het project op onze kosten moeten laten vervangen. We hebben het proberen te regelen met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van ons bureau. Maar die verzekeringsmaatschappij vond dat we vanuit onze professie hadden kunnen weten dat de gekozen deuren niet toegestaan waren, en keerde slechts een deel van de schade uit. Wij moesten meer dan de helft van de kosten voor het vervangen van de deuren vanuit ons honorarium bijpassen. En daarmee konden we geen winst maken met het project en leden we een stevig verlies.

Is het altijd duidelijk in het bouwbesluit? Niet altijd. Bijvoorbeeld de regels die gaan over vluchtwegen. Daarin staat dat de deuren in de richting van de vluchtweg moeten draaien. Dus een deur moet je van je afdraaien, naar buiten toe, in plaats van naar binnen. Begrijpelijk, zeker in openbare gebouwen waar als er veel mensen gelijk vluchten een deur door dringende mensen geblokkeerd kan raken en er gevaarlijke situaties ontstaan.

Bij woningen daarentegen draait de voordeur altijd naar binnen toe….. en ook dat is begrijpelijk want anders gooi je de deur tegen de neus van je bezoek of de postbode aan. En een naar binnen draaiende deur is veiliger want minder inbraakgevoelig want de scharnieren zitten aan de binnenzijde.

Tenslotte. Die kanteldeur was geen probleem geweest als draai van de garagedeur binnen de erfgrens zou vallen.

Wat is de les van deze blog? Altijd ff goed opletten met die regels en bestudeer de regels voordat je gaat ontwerpen of uitwerken.

Geef een antwoord
Misschien ook interessant