Water #3

Foto van Cedrick Gijbertsen SAMSAM WATER
Royal Botanic Gardens

Ik voeg mij een paar weken gelden af of ik over Jordani? en over het Za’atari vluchtelingen kamp een positief water-verhaal zou kunnen schrijven. Dit omdat mijn eerdere observaties vooral gingen over de problemen rondom water: water en water #2. Na een aantal gesprekken, na het lezen van artikelen en na een aantal films op het web ontstaat een positief beeld.
Een paar jaar?geleden al weer zond VPRO tegenlicht, Green Gold, de documentaire van de Chinese filmer John D. Liu Green Gold uit. Kijk naar deze documentaire en je wordt zeker gelukkig. Het is ongelooflijk wat er met een goed doordacht systeem van watermanagement bereikt kan worden. Ook Jordani? komt voor in de documentaire. Het nu droge gebied rond Petra wordt gefilmd waar een Australische man een tuin maakt in de woestijn. Daar is het oude systeem van irrigatie en water-oogsten verloren gegaan vooral vanwege de overbegrazing door schapen en geiten. Maar de film laat zien dat het oude vruchtbare systeem kan worden hersteld.
Ten noorden van Amman ligt bij het King Talal Dam stuwmeer de Royal Botanic Garden?waar een vijftal ecosystemen, hoger en lager op de hellingen zijn hersteld. Daar ontstaat een groene oase in een verder vrijwel kaal land. Hier bewijst men dat de woestijn ook hier kan worden terug gedrongen.
Wat mij betreft is dit hoopvol voor het kamp en haar omgeving. Het idee is dit systeem van water management te introduceren in het kamp en de dorpen daaromheen. Grootse plannen wellicht maar, waar een wil is, is een weg. Voor de mensen in het kamp kan dit een enorme kans zijn. Dan kunnen er bomen worden geplant, struiken en bloemen, zonder dat dit ten koste gaat van kostbaar drinkwater. Het grote voordeel is dat er geen schapen en geiten zijn in het kamp.
De plannen moeten nog worden gemaakt en ik denk dat we klein moeten beginnen. Dat kan door op een van de hellingen in het kamp terrassen aan te leggen waardoor een park ontstaat tussen de cabines waar mensen wonen. Ben benieuwd of dat ook kan lukken. Op de terrassen kan het water worden opgevangen en boompjes en planten worden geplant.
En over een paar jaar………..je ziet het voor je als de film hebt gezien.
Met dank aan Cedrick Gijbertsen, Lucas Borst van SAMSAMWATER en Iris van der Horst, gemeente Amsterdam.

Geef een reactie
Misschien ook interessant