Wat is er duurzaam aan de bouw?

?People Planet Profit?. Deze slogan was, de afgelopen jaren vaak te horen in relatie tot het ontwikkelen en bouwen van projecten. Duurzaam moest het! Architecten, ontwikkelaars en bouwers probeerden daar hun projecten mee te verkopen: aan gemeentes, aan elkaar en aan de kopers van woningen en kantoren. En het moet gezegd, dat ging heel goed. Met zorg voor de planeet en met zorg voor mensen zou op een nette manier geld worden verdiend. We dachten allemaal dat we dit ?nieuwe kunstje? onder de knie hadden. Maar wat leert de hedendaagse werkelijkheid?
Deze week, op dinsdag, bericht het Financieel Dagblad: ?de bouw zakt nog verder weg? en ?Iedere maand zal er dit jaar een gerenommeerd bedrijf uit de bouw- en ontwikkelsector het loodje leggen?. De crisis in de bouwsector is nog lang niet over, en de economische tekenen zijn zeker niet gunstig. In het hele land staan miljoenen meters kantoren leeg en de nieuwbouw van woningen is ten opzichte van 2005 gehalveerd.
People Planet Profit. We bouwden niet voor de eerste twee. We bouwden voor de Profit! En iedereen profiteerde mee. We bouwden voor een financi?le zeepbel en niet voor de planeet, want dan hadden we niet al die onzinnige lege kantoren gebouwd en materialen, mankracht en energie verspild. Dat is namelijk ten koste van de planeet. En we bouwden ook niet voor de mensen. Want die worden nu ontslagen en komen op straat. Het is uiterst triest maar laten we er alstublieft van leren en People Planet Profit in evenwicht gebruiken. Alle drie de onderdelen even zwaar. Niet het ??n ten koste van het ander want, zoals we in het FD lezen, gaat dat ten koste van onszelf!

Geef een reactie
Misschien ook interessant