The China Greenhouse

Duurzaamheid en energiezuinigheid kunnen heel eenvoudig zijn. een bijna ongelooflijk voorbeeld kom ik tegen in China in de winter van 2010.
Het is winter in noordoosten China en we reizen door de bergen ten noorden van Beijing naar Chengde. De lucht is strakblauw maar het vriest ongeveer 20 graden. Zonder muts, jas, handschoenen en een dikke sjaal is het onmogelijk buiten te zijn. gelukkig is het vrijwel windstil. Onderweg zien we deze plastic broeikassen. Eerst een enkele maar even verderop honderden zoals te zien is op de foto. We willen natuurlijk weten wat het precies is, hoe het werkt en hoe het er binnen uitziet.
Chinese greenhouseIk vraag onze gids te stoppen om foto?s te kunnen maken. In de kas zien we een schim en ik ga op goed geluk naar binnen waar een vrouw aan het werk is. Ze is verbaast dat er een westerling binnenstapt. Ik maak een soort gebaar om aan te geven dat ik foto’s wil maken. Dat is goed. Wang Ping onze gids en chauffeur was nooit eerder in een Chinese broeikas en is ook verbaasd. De dame is uiterst vriendelijk en Wang Ping vertaalt. Ze kweekt komkommers en ze is er trots op. De vrouw vertelt dat ze omgerekend ongeveer 2.000 euro verdient aan de komkommers dit winterseizoen. Het is er bloedheet en enorm vochtig. Ik schat een graad of 25. Het is ongelooflijk omdat de kas geheel door de zon wordt verwarmd en het systeem is simpel. Aan de voorkant, de zonkant is de kas van dubbel plastic en aan de achterkant is een muur van leem. Overdag liggen de rollen stro bovenop de kas en kan de zon de kassen verwarmen. De vrouw legt uit dat in de avond als de zon ondergaat, zij samen met haar man, die in een fabriek werkt, het stro over het plastic uitrolt zodat de warmte in de nacht niet verloren gaat. In de ochtend halen ze de rollen samen weer op. De vrouw vertelt dat alleen de zon er voor zorgt dat de kas warm is en dat er niet extra gestookt hoeft te worden om de kas warm te houden en de groente te laten groeien.? De kas draait helemaal op zonne-energie en de komkommers die we van de dame te eten krijgen zijn heerlijk.

Geef een reactie
Misschien ook interessant