The Action Bias.

WestersingelDe mens heeft een bijzondere eigenschap. De eigenschap om te handelen in plaats van nadenken. Voor onze voorouders was dat handig. Nadenken kon namelijk dodelijk zijn. Actie kon je leven redden. ?Als er aan de rand van het bos een silhouet opdook dat er als een sabeltandtijger uitzag, gingen onze voorvaderen niet op een steen zitten overwegen welke species het wel kon zijn. Ze gingen er van door. En wel zo snel mogelijk? (Dobelli p.143). De Action Bias.
 
De neiging om te handelen in plaats van nadenken zit dus gebakken in onze genen. En de moderne mens heeft tegenwoordig tijd zat om na te denken alvorens te handelen. Toch doen we dat niet.
Het is crisis! En hier komt het vertrouwde lijstje weer: te veel kantoren, lege winkelpanden, lege bedrijventerreinen, de woningmarkt op slot, geen investeringsruimte bij overheid of corporaties, geen economische groei, ook niet te verwachten, overal bezuinigen, banken terughoudend met leningen.
Laten we de logische conclusie trekken. Handelen is zinloos! We hebben geen (grote) bouwopgave in Nederland. We hebben g??n economie die vraagt om onroerend goed. Ja, hier en daar gaan we renoveren, verduurzamen en opknappen of moeten we de boel onderhouden. Maar alle nieuwbouw is zinloos en zeer on-duurzaam.
Toch is iedereen nog druk druk druk met het maken van plannen. Ook Rotterdam heeft grootste plannen met haar centrum en wil mee “in de vaart de volkeren”. De wethouder, Hamid Karakus beluister ik in ?De slag om Nederland? stelt dat je juist moet bouwen in moeilijke tijden. Actie dus! Het gevolg is volgens Maarten van Stiphout dat dit elders, maar ook in het Rotterdamse centrum, leidt tot grote leegstand. Een kaartenhuis dat in zal storten. Er moeten duizenden woningen worden gebouwd terwijl de honderden appartementen van het splinternieuwe Calypso gebouw aan de Westersingel niet zijn verkocht. Er moet 70.000 m2 winkelruimte toegevoegd worden aan de binnenstad en er moeten nieuwe grote kantoren worden opgericht.
Er zijn tientallen sites en groepen op linkedin waar mensen hun kleine succesjes pluggen in tijden van crisis, waar wordt gediscussieerd. We organiseren symposia en brainstormavonden. En net als Rotterdam maken andere gemeentes nog steeds volop plannen voor nieuwe kantoren, nieuwe winkels en nieuwe bedrijven. Met meer leegstand tot gevolg. En ik schrijf een blogje……
Actie zit ons in de genen en als je niets doet ben je lui. In Rotterdam is dat een vloek en de wethouder stroopt zijn mouwen op. Wij willen maar niet inzien dat het zinloos is al die drukte, al die actie?. We kunnen beter op het terras gaan zitten en genieten van wat we hebben. Dat ga ik nu doen en ik wens u een mooie middag.
Rolf Dobelli. De kunst van het heldere denken. 52 denkfouten die je beter aan een ander kunt overlaten. Bezige Bij. 2012. De action bias (p.142-144)

Geef een reactie
Misschien ook interessant