The Action Bias #2

In mijn vorige blog over The Action Bias ging ik er van uit dat we niet veel te bouwen hebben zo lang de economie niet aantrekt. Maar ik zie een lichtpunt voor de bouw en die gaat over energie.
Zoals ik in mijn vorige blog schreef is er in dit land van overvloed, geen behoefte aan nieuwe kantoren of nieuwe winkels. De slag om Nederland, Zembla en vele publicaties laten zien dat nieuwbouw van winkels en kantoren tot leegstand en verpaupering op andere plaatsen leidt. De ene gemeente concurreert met de andere en ook binnen gemeentes is de concurrentie groot zoals we gezien hebben in de uitzending van Zembla over Rotterdam.
Tegenstanders van deze redenering stellen dat er altijd behoefte is aan nieuwbouw, dat we de binnensteden moeten verdichten en dat er behoefte is aan nog mooiere gebouwen. En er wordt gesproken over frictieleegstand. Dat is geredeneerd vanuit het eilandje van het project, de wijk of de binnenstad nog wel te volgen maar in ?het grootte plaatje? gaat die redenering scheef. Met miljoenen lege kantoormeters en ??n miljoen meter lege winkels voelt nieuwbouw al snel als onzinnig en niet duurzaam. Zelfs het zeer duurzame KPNG kantoor in Amstelveen ziet er bedroevend uit naast het enorme lege ?oude? kantoorpand dat zij daarvoor achter lieten. Een rotte kies in Amstelveen. Stoppen is het enige zinvolle en het enige duurzame devies.
Maar stoppen zit, zoals ik al stelde, niet in onze menselijke natuur. Actie is de norm. En de neiging om te handelen in plaats van na te denken zit gebakken in onze genen. Maar er is redding!
Na een aantal reacties en na wat denkwerk geloof ik dat we toch in beweging kunnen komen. En voor de mensen die al aan de slag zijn: ga zo door!
Onze redding (om te acteren in plaats van op onze handen zitten) ligt in het energie-neutraal renoveren van al die kantoren, winkels, woningen, huizen en gebouwen waarin we wonen en werken. In mijn vorige blog deed ik daar wellicht nog minzaam over maar ik erken dat dit onterecht was. De opgave is enorm!
De meeste van de gebouwen en woningen die we gebruiken zijn er energetisch beroerd aan toe. We betalen steeds hogere energierekeningen en de kolencentrales van dit land draaien op volle toeren omdat de kolen goedkoop zijn.
Ook met de uitrol van restwarmte is het in Nederland beroerd gesteld. Het wordt echt tijd dat we onze binnensteden en oude wijken, waar al die energetisch slechte gebouwen staan, op die overvloed aan warmte aansluiten. In Parijs en in Parma gebeurt dat al.
Wij kunnen weer aan de slag. Iedereen in de bouwkolom! En als de banken ook weer willen werken kunnen zij mooie financieringsconstructies verzinnen want de investering betaald zichzelf terug. Maar dat wist u al.
Wat fijn toch dat ?The Action Bias? zo puur menselijk is: we gaan weer aan de slag!
Rolf Dobelli. De kunst van het heldere denken. 52 denkfouten die je beter aan een ander kunt overlaten. Bezige Bij. 2012. De Action Bias (p.142-144)

Geef een reactie
Misschien ook interessant