Duurzaam Bouwen en Energie

Energiebaland op alle stedelijke niveau's In Nederland bouwen we nog niet voor een duurzame toekomst. Hiervoor zullen we een aantal zaken fundamenteel moeten veranderen. Ten eerste zullen we veel bewuster moeten kiezen voor een duurzame toekomst. Ten tweede zal de wetgeving moeten veranderen. En ten derde zal de markt op een andere manier moeten ontwerpen, produceren en rekenen.
Dit artikel is opgenomen in de PMB bundel “Achter de werkelijkheid van projecten. Studies in beeldvorming en sturing”. Deze bundel is de weerslag van een vier? seminars die het PMB samen met de Faculteit Bestuurskunde van de TU Delft in 20010-2011 heeft georganiseerd.
Voor het hele artikel: Duurzaam bouwen en energie. ACHTER_DE_WERKELIJKHEID_VAN_PROJECTEN
Voor de bijbehorende presentatie:

Voor de gehele bundel: Achter de werkelijkheid van projecten

2 comments
  1. “Het gemiddelde energiegebruik van een woning op IJburg is circa 12% lager dan de woning in Oosterpark” De IJburg woning is groter en heeft een grotere bezetting (gebruikelijk voor nieuwbouw) is beter geisoleerd en voorzien van stadsverwarming. Dan is een verschil van 12% heel mager, deels door een veel hoger elektriciteitsverbruik per persoon. Waarschijnlijk kent een IJburger door de ligging een hoger autogebruik, zodat de winst nog verder krimpt. Voeg daarbij de kostbare investering in de stadsverwarming, dan krimpt de winst nog verder. Zoals vaker blijkt duurzaamheid alleen in woorden, niet in cijfers.

    1. Beste Roland Haffmans. Het verschil tussen de IJburg woningen en de Oosterpark woning vond ik ook mager. Gelukkig wonen er gezinnen waardoor het energiegebruik per persoon toch nog redelijk lager is. Mijn conclusie is daarom ook dat woningen en gebouwen veel beter moeten worden om energiezuinig genoemd te kunnen worden. In Duitsland, Denemarken en Zweden bouwt men veel beter. Ik zal daar een blog over plaatsen.

Geef een reactie
Misschien ook interessant