Bouwteam moet bouwsector redden.

Minister Spies heeft deze week een denktank ingesteld die de bouwwereld uit het slob moet trekken. De opdracht aan de commissie is voorstellen te formuleren waarmee de bouwwereld sterker uit de crisis kan komen. Wat zou ik de minister voor willen stellen?
Deze week werd in diverse media, waaronder ?de slag om Nederland?, bevestigd dat jaren voor de start van de crisis, in 2008, al bekend was, dat er een grote onroerend goed zeepbel werd opgeblazen. In de bouwsector was dit bekend, maar men heeft dit graag ontkend omdat er samen goed aan verdiend werd: markt en overheid.
Het is mooi dat de minister deze vraag stelt. Maar gezien het gedrag van de sector lijkt het niet slim de vraag aan de markt zelf te stellen. De commissieleden komen uit die wereld en het voelt toch alsof de slagers hun eigen vlees gaan keuren.
Nu heb ik eigenlijk geen recht van spreken, want ik werk in de sector, maar ik doe het toch. De afgelopen weken deed ik op LinkedIn (de groep ?Herbestemmen Bestaand Vastgoed?) een onderzoekje naar de KENMERKEN van de bouwwereld. En de 48 reacties uit de sector waren niet heel aardig over de sector zelf. Een greep uit de typeringen: introvert, niet vernieuwend, niet duurzaam, korte termijn visie, verantwoordelijkheden afschuivend, niet klantgericht, wantrouwend, niet samenwerkend etc.
Ik zou de minister voor willen stellen de commissie aan te vullen met deskundigen uit andere disciplines en sectoren. Bijvoorbeeld de auto-industrie, de wetenschap, de voedselindustrie, de medische industrie, de zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie. Dan slaat zij twee vliegen in een klap: Ze heft de introverte, verkokerde blik van de bouwwereld op en ze introduceert de broodnodige samenwerking met andere disciplines die vaak verder zijn met duurzaamheid, klantgerichtheid etc. Het blijft anders bij het keuren van eigen vlees en daar heeft de Minister niets aan want die kwaliteit kent ze al.
zie ook mijn blogs:
Wat is er duurzaam aan de bouw
Duurzaam. Langzaam Flexibel
Volg de discussie op Linkedin: klik
Lees de brief van Minister Spies: Klik
lees het artikel van Leonie Jansen in de Volkskrant: klik
Kijk naar de uitzending? van De Slag om Nederland: Klik

Geef een reactie
Misschien ook interessant