Amsterdam Duurzaam versie 2.0

You’ve got to stand up, stay strong, start movin’ in the right direction. Don’t wait, too long, for people promising divine intervention.
Jamiroquai; revolution 1993

Hoe duurzaam is een stad die hard getroffen wordt door een economische crisis en waar 1,3 miljoen vierkante meter kantoren leeg staan? Wat kan Amsterdam doen en wat kunnen we leren uit het verleden?

Inleiding

Amsterdam is een van de duurzaamste steden van de wereld. Dat is de vrucht van jarenlang en consistent gemeentelijk beleid. Er is gewerkt aan goed openbaar vervoer, effectief parkeerbeleid, fietsbeleid, gezondheid van mensen, gebruik van restwarmte, natuur in en aan de randen van de stad, hoogwaardige stedenbouw, beheersing van de afvalstromen en we gaan klimaatneutraal bouwen. In 2008 komt Amsterdam, na Stockholm en Hamburg op de derde plaats voor de ?European Green Capital Award?. Een geweldige prestatie. Maar hoe duurzaam is een stad die niet bestand is tegen een economische crisis? Waar mensen worden ontslagen, waar bedrijven failliet gaan, waar meer dan een miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staat, waar geen woningen meer worden gebouwd, waar woningen onverkocht blijven en duizenden mensen toch een huis zoeken? Hoe duurzaam is een stad die jarenlang veel geld heeft verdient en geen reserve voor magere jaren heeft opgebouwd. Hoe duurzaam is de stad die niet overstapt op hernieuwbare energie maar een vergunning afgeeft voor de bouw van een nieuwe gascentrale? Wat is er mis gegaan en wat kunnen we leren?

voor het hele artikel klik hier: Amsterdam duurzaam 2p0

Geef een reactie
Misschien ook interessant