Als het kalf is verdronken

In de laatste week van 2011 is Japan een eerste onderzoeksrapport over de ramp met de Daiichi kencentrales van Fukushima openbaar gemaakt. De deskundigen zijn vernietigend over de manier waarop door Tepco en de overheid de ramp is aangepakt. Er moeten nu robots worden ontwikkeld om de ru?nes af te breken.
Vier complete kerncentrales van het Fukushima complex zijn door allerlei explosies, door de Tsunami en door een door gedeeltelijke ?Meltdown? zo ernstig vernield dat slopen het enige is wat er op zit. En dat sloopwerk gaat, zoals het er nu naar uitziet, meer dan twintig jaar duren. Het demonteren en opruimen kan echter niet door mensen worden uitgevoerd maar moet met robots. Deze robots zullen worden ontwikkeld.
Ik heb mij al eerder verbaasd over het geklungel in het bestrijden van de nucleaire ramp in mijn blog ?Mickey-Mouse-in-Fukushima? In die blog betoog ik dat het verbazingwekkend is dat voor het bestrijden van nucleaire problemen er geen robots zijn ontwikkeld die bijvoorbeeld bluswerk uit kunnen voeren. Uit een risicoanalyse voor een kerncentrale zou volgens mij automatisch volgen dat je niet met mensen niet in de buurt van de centrale kan zijn als het misloopt. En dat bleek zo bij de Fukushima centrale. Een op afstand bestuurbare robot zou de Japanners letterlijk en figuurlijk uit de brand hebben geholpen en de schade verminderd.
Nu is het zo ver. Het kalf is verdronken. Het slopen van de centrale is een voor mensen onmogelijke klus. Was men er maar eerder op gekomen robots te bouwen dan had men hoogstwaarschijnlijk de schade kunnen beperken. Hopelijk leren de eigenaren van al die andere centrales in de wereld hier van. Of zouden daar ook allemaal open putten liggen waarin de denkbeeldige kalveren gaan verdrinken?

Geef een reactie
Misschien ook interessant