Vrolijk Fracking

Fracking bronnenIn de Verenigde Staten wordt een hevig publiek en politiek debat gevoerd over het ontginnen van niet conventioneel gas door middel van Fracking. Die strijd tussen voor en tegenstanders is keihard want er staat veel op het spel: de economie en het milieu. Fracking is ook onderweg naar Nederland en de eerste boorinstallaties zijn in Noord Brabant geplaatst. Wat gaan we hier van vinden?
Een aantal jaren geleden deed TNO een onderzoek naar gas in de Nederlandse bodem. Ik kan me herinneren dat er enorme getallen werden genoemd: miljarden kubieke meters. Veel meer dan de gasbel van Slochteren. Dit kwam mij vreemd over omdat er in Nederland al meer dan vijftig jaar onderzoek wordt gedaan naar gas en olie. Hoe kon men die enorme voorraad al die jaren over het hoofd hebben gezien? Het antwoord is er. Het genoemde gas blijkt opgesloten in diepliggende harde rotsformaties en wordt daarom Schaliegas of ?niet conventioneel? gas genoemd.Op YouTube zijn animatiefilmpjes te vinden over de wijze waarop dit niet conventionele gas met Fracking of Hydrolic Frackturing wordt gewonnen en ook tref ik filmpjes over de bedrijven die het gas winnen. Wat opvalt is dat het proces er netjes en clean uitziet. Iedereen die bij de bedrijven werkt is vrolijk en heeft er zin in, er wordt hard gewekt, samen gesport en samen een feest gevierd. Het is prachtig weer en de sfeer is gezellig en ?groen?. In de reclame filmpjes zijn opvallend veel lachende en spelende kinderen te zien en men legt de nadruk op de zorg voor de mensen, de gemeenschap en het milieu.
Er blijkt een andere kant aan Fracking. De film GASLAND van de filmer Josh Fox is misschien wel het belangrijkste tegengeluid. Fox werd met deze film winnaar op het Sundance filmfestival in 2010. Gasland is opvallend minder clean en zeker minder vrolijk over de winning van het gas. In de film lijkt het overal mis te gaan met Fracking en de gevolgen zijn rampzalig voor mensen, voor de drinkwatervoorziening en het milieu. Sinds ik er over twitter hoor ik enorm veel ellende uit de Verenigde staten.
Geen leuke film voor de industrie en de reactie op Gasland bleef niet uit. In het filmpje ?The Truth About Gasland?? reageert de industrie met een ?feitenverhaal?. Weer spelende kinderen, lachende mensen, blauwe luchten en stromende bergbeekjes: “Gasland is een verzonnen verhaal, gebaseerd op angsten en niet op feiten”. En een voor een worden alle zaken die in Gasland aan de orde komen tegengesproken.
Nu wordt het lastig. Wat weet ik van Fracking in de VS en hoe kan ik een oordeel vormen? Moet ik eigenlijk wel een oordeel hebben en wat heb ik daaraan? Maar Fracking komt naar Nederland en dat is niet vreemd want we hebben veel van dat gas. Het is natuurlijk zonde om dat niet te gebruiken voor onze economie. Analoog aan de Amerikaanse propagandafilm zouden wij kunnen stellen: ?liever ons eigen gas, onze onafhankelijkheid en werkgelegenheid dan gas uit onbetrouwbaar en ondemocratisch Rusland of Libi??.
Ik ga de welles nietes discussie die ik heb gelezen hier niet dunnetjes overdoen maar ik beperk mij tot het karakter van de huidige energiewereld. Reclame van de energiewereld gaat bijna altijd over groen, over lachende mensen en blije kinderen, over de maatschappelijke verantwoordelijkheid en bescherming van met milieu. Alle techniek wordt ingezet om schoon, veilig en in dienst van de maatschappij te werken. En het kan eigenlijk niet mis gaan. En als er iets mis gaat, zoals te zien in Gasland dan wordt dat door de industrie ontkent. Gasland lijkt op de film ?Crude? van Joe Berlinger? die handelt over de enorme vervuiling in Equador door Chevron. Fracking lijkt op BP en de Blue Water Horizon, Fracking lijkt op de vervuilingen in Nigeria door Shell, op de ramp in Fukushima en de ramp met de Exxon Valdez. Het winnen van energie en het produceren van energie gaat overal gepaard met missers, lekkages, rampen en milieubeschadiging. En de beschadiging van het milieu, de beschadiging van de gezondheid van mensen, de ontwrichting van gemeenschappen wordt door de industrie altijd ontkent en zeker niet afgerekend.
Ik geloof de reclame van de energiewereld niet meer. Ik geloof de schoonheid van Fracking niet. Ik geloof die vrolijkheid niet. De wereld van fossiele en nucleaire energie is niet duurzaam en niet schoon. Nooit geweest. Maar we hebben wel een probleem. De afgelopen vijftig jaar hebben we heel Nederland aangesloten op gaspijpen en alle woningen, alle gebouwen, industrie?n en een groot deel van de elektriciteitsproductie afhankelijk gemaakt van het gas. Wij zijn echte gasjunkies en Slochteren is over vijftig jaar leeg.
Hoe lossen we dit dilemma op? Gaan we opnieuw een vervuilende industrie opzetten die niet bijdraagt aan een duurzame toekomst of gaan we serieus werk gaan maken van hernieuwbare energie. Gaan we al onze gebouwen en huizen renoveren en isoleren zodat we de gaspijp af kunnen koppelen?
Of wordt het ?vrolijk Fracking??
De site van Gasland: Klik Meer Fracking op Youtube: Klik

1 comments
  1. de winning van olie en gas uit rotsformaties wordt in de VS in de Rocky Mountains zeer breed getest. Shell Frontier gaat daarin voorop. Die heeft ook de minst vervuilende technieken. Laat ze dat daar goed uittesten in dat vrijwel onbewoonde gebied, voordat zo’n nog niet uitontwikkelende technologie naar Europa wordt gebracht. Drie jaar geleden heb ik mijn nieuwe huis laten voorzien van een warmtepomp en daarvoor drie putten laten boren. Ik heb geen gasaansluiting. Lekker goedkoop. Dit kan vrijwel overal in Nederland. Het is echter schatkistpolitiek om duurzame energie niet aan te moedigen zolang Slochteren nog voor miljarden zorgt. Werk en innovatie spelen geen rol bij De Jager en Rutte

Geef een reactie
Misschien ook interessant