Pluggen in het Paviljoen

In oktober werkten we vier woensdagen met PLUG de dag in het Vondelparkpaviljoen en hadden we discussie over Sensemaking in projecten. Specifiek over sensemaking in de transformatie van Vondelparkpaviljoen. De lunch-sessies met Pluggers hebben veel opgeleverd. Zowel voor het elan, als de ?sense? in het project, als voor de mensen die betrokken zijn in het project.
Oktober is de maand dat het Vondelpark geheel verandert van kleur en sfeer. Het groen en de warmte van de zomer maken plaats voor de kleuren van en de frisheid van de herfst. Tegen deze kleurrijke achtergrond hadden wij een even kleurrijke discussie met PLUG over de sense van ons project.
Samen met de AVRO en de gemeente Amsterdam geven wij vorm aan de transformatie van het Paviljoen. Waar eerst het Filmmuseum en Vertigo wat verstopt en verduisterd in het paviljoen zaten, streven de AVRO en Stadsdeel West er naar een open, gastvrije, uitnodigende en transparante uitstraling te geven aan het pand. Kan je dit project behandelen als een standaard bouwproject of heeft het project meer betekenis (=de sense), meer zingeving nodig? Dit was ??n van de vragen waar ik als overall projectmanager mee worstelde.
Dit voorjaar werd ik benaderd door twee universitair onderzoekers die op zoek waren naar een voorbeeldproject waar sensemaking onderdeel is van de opgave. Een mooiere kans kan je niet hebben en ik heb en het Vondelparkpaviljoen als onderzoeksobject aangeboden. Toevallig kwam ik in de zomer bij een opdrachtgever ook PLUG de dag tegen en snel was de link gelegd tussen PLUG, Sense en Vondelpark.
Tijdens de lunch-sessies was iedereen het er over eens dat een project als het Vondelparkpaviljoen, meer is, dan een technische opgave. De wensen van de AVRO en het Stadsdeel verdienen verdieping en sense. Zingeving in het project maakt het doel van de transformatie niet alleen duidelijker, maar schept ook elan bij de mensen die het project vorm moeten geven. En sensemaking zal de AVRO helpen het project intern tot een succes te maken.
Ik ga in deze blog niet in op de inspirerende discussies. Dat zou te ver voeren. Ik beperk mij tot de mooie en inspirerende beelden die aan de lunch tafel ontstonden. Iemand noemde het Paviljoen een ?oude dame? die – net als de AVRO, bijna negentig jaar oud – een verjongingskuur ondergaat. Het paviljoen werd gezien als een ?nieuw podium? voor nieuwe ambities van de AVRO. En het pand is ook echt een podium met het grote terras en de hoge transparantie studio-zalen die gemaakt gaan worden. Uitkijkend over het park. Een verrijking voor het Park en de stad.
Er ontstonden in de derde sessie ook diverse concrete voorstellen. Ik noem er een paar. Organiseer tijdens de bouw korte evenementen; nodig stadgenoten uit voor de ?hard hat tour? door het pand; maak een tv-format rond ?the making of?; zet crowdfunding in om betrokkenheid te vergroten en mensen ?zelf? mee te laten bouwen; installeer een WebCam die de transformatie volgt en exposeer foto?s van de verbouwing in de wandelgangen van de AVRO in Hilversum en op de site van de AVRO.
Of misschien nog beter: kunnen we prijsvragen uitschrijven: Componeer een muziekstuk van de verbouwing en voer dit in de zomer uit. Of nodig studenten van de filmacademie uit een script te schrijven met het Paviljoen als decor. De laatste PLUGsessie gaan we aan de slag met de uitwerking van een van de voorstellen: Voorzie het bouwbord op de bouwplaats van een beeld of slogan.
Graag wil ik alle mensen die betrokken waren bij de inspirerende discussies hartelijk danken. Wij gaan met nieuw elan en een nieuw gevoel van sense door met ons project en ik wens PLUG een mooie verjaardag toe op 31 oktober.

Geef een reactie
Misschien ook interessant