De mens is een creatief dier. Anders dan koeien die het, dag in dag uit, best vinden om in de wei te herkauwen, zijn mensen op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met ?Het Nieuwe Werken? kan dat. Mijn vorige blogs over dit onderwerp gingen over duurzaamheid en de succesfactoren van het flexkantoor. Het was vooral de fysieke kant die ik beschreef. Deze keer gaat het over onszelf. (Gemakshalve ga ik er van uit dat er geen koeien meelezen).
We zullen eerst onze manier van weken moeten veranderen voordat we ?Het Nieuwe Werken? succesvol in kunnen zetten. Wat mij betreft gaat het om de volgende drie belangrijke zaken die allen even belangrijk zijn voor dat succes: vrijheid, samenwerken en vertrouwen. Wederom: ?The Full Monty?.
(1)Vrijheid
Onze Nederlandse economie bestaat voor het grootste deel uit diensten; wij verdienen ons geld niet meer met producten maken, maar met kennis en informatie. Nu we moeten werken aan een nieuwe economie en een duurzame samenleving hebben we vrijheid van denken nodig. Je kunt mensen dan niet meer in een kantoor opsluiten in de hoop dat zij gaan excelleren. Vrijheid is wat mensen nodig hebben om bij te dragen aan het succes van de Nederlandse economie en zonder vrijheid is het nieuwe werken gedoemd te mislukken.
(2) Samen werken
De mens is niet alleen een creatief, maar ook een sociaal dier. Samen zijn, samen plezier maken, een partner zoeken, een gezin stichten, en SAMEN werken zit gebakken in onze genen. Toch sluiten we ons elke dag op in dichte, saaie kantoren. We dachten dat de ICT revolutie samenwerking zou vergroten maar na twintig jaar revolutie zitten de meeste mensen nog steeds elke dag opgesloten in hetzelfde gebouw. Dat helpt niet! Het nieuwe werken bestaat bij de gratie van samenwerken. Wat er is misgegaan kan je lezen in ?Plan B; ontwerpen in een complexe wereld? van John Thackara. Hij stelt terecht dat innovatie niet van ICT komt maar doordat mensen samen werken en dat we elkaar daar fysiek voor nodig hebben. Verder stelt hij dat onze fysieke omgeving daarop dient te worden ingericht.
(3) Vertrouwen
In directe relatie tot vrijheid staat vertrouwen. De meeste organisaties hebben een top-down structuur en een bijpassend controlesysteem. Hoe vaak wordt er door werknemers over dit model gemopperd? Vooral door de nieuwe generatie mensen die nu afstudeert van de universiteiten en hogescholen. Willen we verder met het nieuwe werken dan moeten we werk anders gaan organiseren. O.a. door hi?rarchische controlelagen uit organisaties weg te snijden en een groot vertrouwen te leren hebben in elkaar. Ben Kuiken beschrijft dit in zijn boek ?De laatste manager?. ?Een pleidooi voor vrijheid, gelijkheid en ondernemerschap?.
Bits, Bricks and Brains. Dat zijn de woorden die ik vaak hoor in relatie tot het nieuwe werken. Maar let op! De belangrijkste van de drie is de laatste. Het gaat in eerste instantie over onze BRAINS, en daarna over de ICT en gebouwen. Dus eerst vrijheid, vertrouwen en samenwerken. Het maakt daarna niet meer uit of je naar kantoor komt, thuis werkt, bij de coffeecompany of bij de klant.
Succes ermee, en denk er aan: ?The Full Monty?.
2 comments
Zo is het, Ronald. Juist Nederland, als antihi?rarchisch en polderend landje heeft alle kansen om van Het Nieuwe Werken een succes te maken. M??r dan (nog ergere) bureaucratie?n als onze buurlanden.
Eens Ronald, het draait om vertrouwen en de vrijheid DURVEN nemen om je eigen werkstijl te volgen en kennis te delen met anderen. Interessant genoeg gebeurt dit al in de academische wereld die Hi?rarchisch en Anarchistisch is. Vooral het wetenschappelijke personeel werkt al op deze wijze maar kiest voor een fysieke omgeving die het delen van kennis niet stimuleert en zelfs onzichtbaar maakt. Zou Stapel daarom zo makkelijk hebben kunnen frauderen?