Gasleidingen verbrokkelen. Leve de oplossing!

Warmtenet in PARMA italieWelles-Nietes! Volgens Minister Verhagen is het Nederlandse gasnet een van de veiligste van Europa. Volgens de Onderzoeksraad voor de Veiligheid zijn de oude gietijzeren gasleidingen “een bron van grote zorg”. De eerste ongelukken hebben zich volgens een artikel in het NRC van 21 augustus al voorgedaan.
Volgens mij maakt het niet veel uit wie er gelijk heeft. Er komt een moment waarop alle oude gasleidingen vervangen moeten worden. Alleen de vraag is niet WANNEER ze vervangen moeten worden maar OF ze vervangen moeten worden.
Als fossiele energie duurder wordt, bijdraagt aan de verandering van het klimaat en vervuiling komt er een moment waarop we fossiele energie zoals aardgas uit ons energiesysteem verwijderen. De meeste gasleidingen in Nederland zijn ongeveer vijftig jaar oud en aangelegd na de ontdekking van het gas in Groningen. Als alle gasleidingen vernieuwd worden is het duidelijk waar we voor kiezen. Dan kiezen we voor een volgende halve eeuw fossiele energie. Is het zinvol hiervan uit te gaan of zijn er alternatieven?
We kunnen doorgaan en gas blijven gebruiken. Slochteren is nog niet leeg, door gas te importeren en over te schakelen op “niet conventioneel gas” dat door Fracking wordt gewonnen kunnen we nog een tijd voort. Misschien wel vijftig jaar. De gevaren van Fracking zijn te zien in de film GASLAND van Josh Fox die op zondag 4 september door de VPRO uitgezonden zal worden. Ik vind Fracking niet duurzaam en ben daarom tegen deze oplossing.
We kunnen de komende jaren overschakelen op biogas. Door de Nuon wordt dit gas al aan consumenten aangeboden. Maar is dit re?el? Voor deze vraag heb ik het boek ?Sustainable Energy Without the Hot Air? van David MacKay geraadpleegd. Als ik reken met de gegevens van MacKay hebben we grofweg 12 maal de oppervlakte van Amsterdam nodig om alle woningen van de stad van biogas te voorzien. Maar voor heel Nederland zouden we meer dan het oppervlak van ons land nodig hebben. En dat alleen voor de gasvoorziening van de Nederlandse woningen. Zonder de industrie en zonder de elektriciteitsproductie. Dit is geen re?le optie.
We kunnen overschakelen op een geheel ander systeem. Geen gas maar warmte. Dat is geen eenvoudige oplossing want naast een warmtenet moeten ook de gasleidingen in de huizen worden vervangen en alle verwarmingsketels. Maar het kan zoals te zien is in Parma, Itali?. (foto) Het is nog wel belangrijk dat de warmtebron dan schoon is. Aardwarmte en zonneboilers zijn een oplossing.
Als we tenslotte kiezen voor duurzaam is het ook noodzakelijk dat we de kwaliteit van onze gebouwen als onderdeel van het energiesysteem verbeteren. Sleutelen aan de bron alleen zal onvoldoende zijn. De bestaande woningen in Nederland zijn van beroerde energetische kwaliteit en aan die kant is een wereld te winnen. Dus kiezen voor een duurzame oplossing is niet kiezen voor het vervangen van de gasleidingen maar kiezen voor een ander systeem.
Voor het artikel uit NRC HANDELSBLAD:NRC_20110820_1_025_article1

Geef een reactie
Misschien ook interessant