Food and Architecture

De Food and Architecture Fair in de centrale Markthal in Amsterdam was, wat mij betreft, een teleurstelling. Zie mijn blogje ?Hungy City?. Maar zeuren is gemakkelijk en daarom mag ik het, niet bij dat ene verhaaltje laten. Daarvoor is Het thema te prikkelend. Deze week heb ik daarom mijn boekenkast omgedraaid en het internet af-gestruind naar het thema. En wat blijkt? Er is ongelooflijk veel! Veel te veel voor een kort blogje.
Misschien komen er meer verhaaltjes binnenkort, maar vandaag beperk ik mij tot de vraag: kan ?Voedsel en architectuur? in potentie een echte opgave zijn in deze tijden van crisis? Vanuit het gezichtspunt van de architect want een projectontwikkelaar, een bouwer of een gemeente zou wel eens geheel anders naar de opgave kunnen kijken.
Ik stel de vraag omdat de crisis, ook voor architecten, ongeveer alle grootschalige opdrachten heeft stilgelegd en men naarstig op zoek is naar de nieuwe opgave. Ik heb de hype van de studentenhuisvesting, de broedplaatsen, hotels en tijdelijkheid al langs zien komen. Maar het bleek allemaal niche en niet de opgave waardoor de bouwwereld weer ?op stoom? kan komen. Is voedsel de redding?
Wat is eigenlijk de opgave van ?voedsel en architectuur?? Een boerderij of een restaurant? Een visafslag of een slachthuis? Of gaat het verder en over de inrichting van de polder, het platteland of de stad? Het Food Center Amsterdam zal de komende jaren worden her-ontwikkeld en dat is een mooie opgave. Maar de grote vraag is: ?kunnen we op een geheel andere manier om gaan met voedsel?” Want, waarom wordt ons voedsel vooral elders geproduceerd en met vrachtwagens, schepen en vliegtuigen naar ons toe gebracht? Kan een stad in haar haar eigen voedsel voorzien en wat is daar voor nodig? Ook hiervan zien we mooie voorbeeldjes in de stad, maar grootschalig is het niet. Het zijn vooral veel tijdelijke initiatieven zoals mais op de Zuidas en wiet in appartementen.
MVRDV heeft er onderzoek naar gedaan en vastgelegd in een uiterst helder filmpje. Als ik de resultaten vergelijk met Amsterdam komt daaruit een bijzonder beeld. Om alle voedsel voor Amsterdam te produceren is ca. 450 km2 aan agrarisch gebied nodig. Maar de stad heeft een oppervlak van slechts 219 km2 ,waar we ook wonen en werken. Zelfs als we overal fruitbomen planten, als we varkens gaan houden in alle binnen-tuinen, kippen op onze balkons en tomaten kweken op de daken, sterven we een langzame hongerdood. Als we alle lege kantoren van de stad ombouwen tot plantage of schapenflat dan produceren we minder dan een half procent van ons voedsel!
Is dit de functie waar de BNA naar zocht en niet ontdekte op de F&A Fair? Alle kantoren omtoveren tot boerenbedrijf, tomatenflat, championtoren of kippenfabriek? Wat een grootse opgave! Een miljoen lege vierkante meters kantoren herbestemmen.
Ik word bijna euforisch.
Maar is dit een architectonische opgave? Worden architecten ingeschakeld voor deze klus of wordt het een opgave voor boeren, technici en projectontwikkelaars? Ik hoop het niet want megastallen zijn niet vaak een lust voor het oog.
De wekelijkheid zal wel weerbarstig zijn en in mijn achterhoofd klinken al bezwaren. Ik wuif ze nog even weg en droom verder over al die uitdagingen,?creativiteit?en kansen. En ik bedenk dat de Fair over “Food en Architecture” toch echt meer had kunnen zijn. Een kans gemist!
Mijn grote dank aan Ira Koers voor info! http://www.irakoers.nl/
Op het internet:
http://www.stroom.nl/activiteiten/manifestatie.php?m_id=3456445
http://sloom.org/
http://www.youtube.com/watch?v=-BA8ggoyZVY&list=PL06E2C65D4307EF75&index=1&feature=plpp_video
http://www.pve.nl/pve?waxtrapp=teGsHsuOnbPTE
http://transitiontowns.nl/
http://www.plantlab.nl/4.0/
http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/1888009/2011/05/04/Groente-kweken-in-lege-IBM-fabriek.dhtml
http://driesdrogendijk.nl/?p=1152
http://www.youtube.com/watch?v=-CP5Z4-IPrg
http://www.kennisbankherbestemming.nu/documenten/tijdelijk-amsterdam-projectmanagement-bureau-amsterdam
Leesvoer.
Charles Landry The Art of City Making. Earthscan London. 2008
Paul L. Knox, Heinke Mayer. Small town Sustainability. Birkhauser, Basel, Boston, Berlin. 2009
The Why Factory. Green Dream. NAI publishers.2010.
Rob Hopkins. The Transition Handbook. From oil dependency to local resilience. Green books 2009.

Geef een reactie
Misschien ook interessant