El Escorial

We reizen door Spanje en bezoeken ten westen van Madrid het paleis-klooster El Escorial. Hoe kijk ik naar dit gebouw, ook in het kader van duurzaamheid. Ik schets de situatie, mijn invalshoeken en vraag om uw mening.
Een schets. El Escorial: een enorm complex dat zowel als paleis, kerk en klooster is gebouwd in opdracht van de Spaanse koning Filips II, als de belichaming van “de Spaanse grootheid” (1563-1584). Dat is gelukt! Een gebouw van 200 bij 160 meter. Honderden kamers, 88 fonteinen, 2.600 vensters, 1.200 deuren, eindeloze gangen, 16 binnenplaatsen, negen torens, een enorme kathedraal, tuinen en een plein waar je op verdwaalt. Moet ik doorgaan? Impressionante!!!
Vanuit historisch en architectonisch perspectief: Wat een prachtig gebouw van ingetogen Barok. Wat een ongelooflijke architectuur en, het plan van de koning, om een wereldwonder te bouwen is gelukt! Ik kan alleen maar onder de indruk zijn.
Vanuit duurzaam perspectief. Dit gebouw is geen klooster meer, soms een kerk, en geen paleis meer voor een koning. Het gebouw is een enorm museum nu, en de schilderijen, de beelden en de meubels zijn even overweldigend als het gebouw zelf.
? Het staat er na al die eeuwen nog prima bij. Wat een duurzame bouwkundige kwaliteit.
? Een goed en duurzaam gebouw heeft onder andere de eigenschap dat het aanpasbaar is en van functie kan veranderen. Dit gebouw is veranderd, van paleis en klooster naar een enorm museum. En daarvoor heeft men vrijwel niets aangepast: Een loket bij de ingang. Klaar!
? De suppoosten hebben allemaal een parka aan omdat er vrijwel geen verwarming is en de frisheid van de Spaanse winter nog in het museum hangt terwijl het buiten al lente is. Dit gebouw is zwaar en gesloten zodat het klimaat zomer en winter redelijk constant blijft. Geen ingewikkelde installaties, die enorm veel energie vergen, die het gebouw aantasten en die veel materiaal kosten. Men vertrouwt op de passieve accumulatie en klimatologische regeling van het gebouw zelf.
Wat mij betreft een duurzaam gebouw. Maar wat vindt u er van? Kijk ik er voldoende goed naar of zie ik iets over het hoofd?

Geef een reactie
Misschien ook interessant