Een file van 100 kilometer

In China gaat alles in het kwadraat. De economie groeit sneller dan waar ter wereld en de gevolgen zijn soms desastreus en soms ongelooflijk.
Deze foto’s kwam ik tegen in het NRC, in de zomer van 2010. De bouwactiviteiten in en rond Beijing zijn zo enorm en de economie groeit zo snel dat de wegen niet meer berekend zijn op de enorme aanvoer van materialen en grondstoffen. Het gevolg: een file van meer dan 100 kilometer die dagen duurde.
De groei van de economie gaat gepaard met tal van problemen zoals de vervuiling van water, bodem en lucht. Maar ook ongemakken als de file zijn het gevolg van de ongelooflijke groei. De auto-industrie van het westen is gered door de Chinese vraag naar auto’s die werkelijk enorm is. Maar dat de groei zo snel tot de langste en langstdurende file ter wereld zou leiden hadden niemand kunnen denken. En toch lijkt het ongemak voor de Chinezen weer mee te vallen. Het is typisch China: er wordt gekaart, geslapen, een chauffeur neemt een “snelwegdouche”. En volgens het bijschrift bij de foto’s in het NRC verdient de lokale bevolking er door verkoop van eten een centje bij.

Geef een reactie
Misschien ook interessant