De lichtgevende brug

Op de site van Siemens staat een bijzondere brug. De brug van Regensburg. Met grote trots staat er op de site dat er 21.900 led lampjes op de brug zijn aangebracht om een prachtig lichteffect te cre?ren. In Amsterdam staat de Ziggo Dome. Die is versierd met maar liefst 840.000 led lampjes. Wat denk ik van dit soort architectuur in het ?licht? van de energietransitie?
Siemens stelt dat de lampjes maar liefst 80% minder energie nodig hebben dan gloeilampen. Dat klinkt mooi en dit moet dan wel een energiezuinige brug zijn. Maar de architect was volgens mij niet eens op het idee gekomen als er geen Led lampjes bestonden. Er wordt hier dus geen energie bespaard maar er is extra energie nodig. Led lampen dragen zo niet bij aan energievermindering maar zetten aan tot extra energie consumptie.
Bij de Ziggo Dome zijn circa 400 keer zo veel lampjes gemonteerd. Het zou interessant zijn om te weten wat de energierekening is die voor dit effect wordt betaald. Inclusief de computers die het effect aansturen.
De econoom William Stanley Jevons was de eerste die dit effect beschreef. Het wordt daarom ook The Jevons Paradox genoemd. In zijn boek ?The Coal Question? (1865) beschrijft hij de explosieve groei van de steenkoolproductie na het energetisch verbeteren van de stoommachine door James Watt. Moderne economen noemen dit het ?Rebounce Effect?, dat ontstaat na een energie besparende innovatie. En we zien het als we opletten overal om ons heen: in onze huizen, onze elektrische apparaten en aan de auto’s waarin we rijden.
Komen we met energie effici?ntie verder? Zijn we in staat om door technologische verbeteringen de energieconsumptie te verlagen of geldt de paradox ook voor ons? Moeten we ons nog richten op effici?ntie of moeten we ons puur focussen op de opwekking van duurzame energie? Jevons heeft al een aantal eeuwen het gelijk aan zijn zijde, dus ik stel voor onze inspanningen vooral te richten op de productie van duurzame energie. Wat denkt u?
Deze blog is ook geplaatst op: DuurzaamVastgoed

Geef een reactie
Misschien ook interessant