Brandstof en Voedsel

Protesten in India tegen stijgende benzineprijzen.
NRC 9 juli 2011. CHANDIGARH. Boeren in de stad Chandigarh in het noorden van India protesteren tegen de hoge benzineprijzen. De Indiase overheid heeft de afgelopen tijd de prijzen van benzine en diesel verhoogd. De hogere prijzen moeten onder meer de verliezen van de staatsoliemaatschappijen verkleinen. Door de stijgende olieprijs, legden staatsbedrijven steeds meer toe op de verkoop van brandstof. FOTO Reuters.
Ik verbaas mij nog dagelijks over de vervlechting van ons leven met energie. Zoals ik al eerder schreef is alles in ons leven op de een of andere manier verbonden met energie. Zo ook de productie van ons eten. Maar als de prijs van benzine en diesel aan de pomp omhoog gaan zijn hoor ik geen protesten van boeren zoals in India. Hoe komt dat?
Ten eerste zijn de kosten van eten in de westerse wereld laag in vergelijking met het inkomen. Volgens Roland Duong geven Nederlanders ?notoir weinig geld uit aan voedsel? en volgens het NIBUD liggen de kosten voor een verantwoord voedingspakket tussen de ?2,40 en ?6,40 per dag. Waarmee Nederlanders niet meer dan 15% van hun inkomen uitgeven aan voedsel. Als de brandstofprijzen stijgen dan heeft dat in het westen eigenlijk niet zo veel invloed op de kostprijs van voedsel.
Anders i het in India en andere derde wereldlanden. Daar zijn de kosten voor levensonderhoud relatief veel hoger. In ontwikkelingslanden zijn de gevolgen van de stijgende prijzen voor voedsel groot, omdat een groot deel van het inkomen op gaat aan voedsel. In de Filipijnen besteedt meer dan de helft van de bevolking 50 tot 70 (!) procent van hun inkomen aan eten. Voor de allerarmsten ligt dit vaak nog hoger. En dan worden er geen biefstukken gekocht maar wordt het geld besteed aan de het basisvoedsel rijst.
De tweede rede voor de lage kosten van voedsel is de prijs van de energie. In Nederland worden de tuinders door de staat gesubsidieerd. Glastuinbouw betaalt een ?nultarief? op aardgas en ook de grootverbruikers van elektra betalen vrijwel geen belasting op energie. Een Nederlandse kleinverbruiker die minder dan 10.000 kWh per jaar verbruikt, en dat zijn alle huishoudens, betalen 13,5 eurocent belasting per KWh terwijl een grootverbruiker die meer dan 50.000 kWh verbruikt slecht 1 eurocent per kWh betaald.
Ten slotte terug naar India. Veel derde wereldlanden houden de prijs van brandstoffen laag omdat, net als voedsel, het aandeel brandstofkosten voor de bevolking relatief hoog is. Sommige landen leggen zelf toe op de prijs van energie om de bevolking rustig te houden. Vanwege de enorme stijging van de prijs van olie is dat voor landen als India niet meer houdbaar. Het verhogen van de energieprijzen lijdt tot volksoproer.
verder lezen?:
Subsidies grootverbruikers energie niet meer van deze tijd.
Belastingvrijstelling grootverbruikers energie wringt met energiebesparingsdoel
Filipijnen willen nieuwe voedselcrisis voorkomen.


Geef een reactie
Misschien ook interessant